6 lipca 2016

Pieczone bataty z sosem sezamowym (tahini)

Bataty to pyszny dodatek do obiadu, ale mogą z powodzeniem stanowić samodzielny posiłek. Szczególnie lubię je w formie pieczonej, ale można je również ugotować lub użyć jako składnika zupy czy kotletów wegetariańskich. Słodkie ziemniaki pochodzą z Ameryki. Jednak bez problemu kupicie je w wielu sklepach. Świetnie smakują z korzennymi przyprawami, ale najbardziej polecam przyprawione ostrą oliwą i tymiankiem. Zapraszam na przepis na pyszne pieczone bataty z sosem sezamowym. W zestawie obiadowym podajcie z kotletami z kaszy jaglanej i marchewki (przepis) i dobrą surówką.


składniki
- 2 duże bataty
- ostra oliwa peperoncino
- 3 gałązki tymianku (lub łyżeczka suszonego)
- sól i świeżo zmielony pieprz

sos
przepis na sos pochodzi z bloga Jadłonomia
- 2 łyżki tahini
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3-4 łyżki wody
- pół ząbka czosnku
- sól i świeżo zmielony pieprz

przygotowanie
1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (termoobieg) lub 220 (góra-dół).
2. Bataty obieramy i kroimy na grubsze frytki.
3. Pokrojone bataty układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smaruję oliwą. Posypuję tymiankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem.
4. Piekę w piekarniku około 20-25 minut, aż ładnie zarumienią się na zewnątrz, a w środku będą miękkie.
5. W międzyczasie przygotowuję sos z pasty sezamowej. Do miseczki dodaję pastę, sok z cytryny, wyciśnięty czosnek i wodę. Przyprawiam solą i pieprzem.

1 komentarz:

Printfriendly