27 czerwca 2016

Tarta orkiszowa z cukinią i kozim serem

Uwielbiam tarty. Kruche ciasto można przygotować z różnych rodzajów mąki, a wybór nadzienia ogranicza jedynie nasza wyobraźnia. Dzisiejsza tarta jest bardzo delikatna. Ciasto z mąki orkiszowej jest cieniutkie i kruche. Nadzienie z cukinia i koziego ser przyprawia tymianek, sól i świeżo zmielony pieprz oraz miodowo- maślana glazura. Całość smakuje doskonale. Idealna przekąska na spotkanie ze znajomymi. Bardzo polecam!



składniki
ciasto:
- 150 g mąki orkiszowej
- 1/3 łyżeczki soli morskiej
- 100 g zimnego masła
- odrobina zimnej wody

nadzienie:
- 1 mała cukinia
- 100 g twardego sera koziego
- 3 gałązki tymianku
- łyżeczka miodu
- 2 łyżki roztopionego masła
- rukola do przybrania

przygotowanie
1. Zagniatam ciasto: przesiewam do miski mąkę, dodaję pokrojone na kawałki zimne masło i sól. Zagniatam mikserem, aż powstanie kruszonka. Dodaję odrobinę zimnej wody i ponownie zagniatam do uzyskania jednolitego ciasta. Tworzę kulę, którą rozpłaszczam, zawijam w folię i wkładam do lodówki na godzinę.
2. Cukinię i ser kozi kroję w cienkie plasterki.
3. Po godzinie ciasto wyjmuję z lodówki i rozwałkowuje na okrąg o średnicy około 35 cm. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Na cieście układam cukinię, zostawiając 2 cm wolnego ciasta z brzegu. Pomiędzy cukinię wkładam ser. Całość przyprawiam tymiankiem, solą i pieprzem. Wierzch tarty smaruję roztopionym masłem z miodem.
5. Brzegi ciasta zawijam na nadzienie.
6. Blaszkę wkładam do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piekę około 35 minut.
7. Po upieczeniu dekoruję rukolą.

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Jest przepyszna i bardzo ładnie się prezentuje na talerzach :)

      Usuń
  2. Świetna,muszę taką zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  3. Poważnie? wygląda ciekawie ale kozi ser jakoś mnie nie przekonuje. Jak wygram w lotto to otworzę swoją pizzerię, ale takiej pizzy u mnie nie zjesz

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly