20 lutego 2016

Domowe mleko kokosowe i przepis na zdrowe pralinki

Do przygotowania domowego mleka kokosowego* potrzebne będą:
- 2 szklanki wiórków kokosowych
- 4 szklanki wody
- gaza
- blender
* z podanej ilości otrzymacie około 600 ml mleka roślinnego

przygotowanie
1. Odmierzam dwie szklanki wiórków kokosowych i zalewam dwoma szklankami wrzącej wody. Pozostawiam pod przykryciem na dwie godziny. 
2. Po tym czasie przekładam namoczone wiórki do kielicha blendera i zalewam szklanką wrzątku. Włączam blender i miksuję na wysokich obrotach około 1-2 minut. Czas miksowania może być różny w zależności od blendera jakiego używamy. Najważniejsze, aby wiórki z wodą utworzyły jednolitą masę. 
3. W wysokim naczyniu rozkładam gazę i zabezpieczam ją gumką recepturką. Powstałą w blenderze masę przekładam łyżką i dokładnie odciskam przez gazę. 
4. Odciśnięte wiórki ponownie przekładam ponownie do blendera i miksuję ze szklanką gorącej wody przez około 1-2 minuty. 
5. Zawartość blendera ponownie odciskam na gazie, aż do wyciśnięcia całego mleka. 
6. Mleko mieszam i przelewam do butelki. 

Stanowi świetną bazę koktajli, dodatek do granoli, a także sprawdza się jako mleko do kawy. Domowe mleko kokosowe jest jak widzicie proste w przygotowaniu, znacznie tańsze niż sklepowy odpowiednik i przede wszystkim nie zawiera żadnych dodatków i konserwantów. Mleko w naturalny sposób się rozwarstwia, także przed użyciem należy je wymieszać. Przechowuję w lodówce do 2-3 dni. 



Nie lubię marnować jedzenia, dlatego z pozostałej po robieniu mleka masy robię zdrowe pralinki kokosowe. Są przepyszne i zawierają same dobre składniki. Można się nimi delektować bez wyrzutów sumienia :) 

składniki na 12 kulek
- 16 łyżek masy kokosowej powstałej przy robieniu mleka
(jeśli zostanie Wam mniej, uzupełnijcie wiórkami kokosowymi)
- 2 łyżki miodu lub innego słodu np. syropu z agawy, klonowego, daktylowego
- 2 łyżki oleju kokosowego o stałej konsystencji *
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 łyżka nasion chia
- 12 sztuk suszonych wiśni
- wiórki kokosowe do obtoczenia kulek

* gdy jest ciepło olej kokosowy przyjmuje ciekłą konsystencję, wówczas przed formowaniem kulek włóżcie gotową masę do lodówki na 30 minut.

przygotowanie
1. W naczyniu blendera z ostrzem mielę siemię lniane i nasiona chia. 
2. Dodaję masę kokosową, którą w miarę potrzeby uzupełniam wiórkami. 
3. Dodaję miód lub inny słód, ekstrakt wanilii i olej kokosowy, po czym mielę krótko do uzyskania jednolitej konsystencji. 
4. Z powstałej masy lepię kulki, do każdej z nim wkładając w środek suszoną wiśnię. 
5. Kulki obtaczam w wiórkach kokosowych i wkładam do lodówki do schłodzenia. Po dwóch godzinach są gotowe do jedzenia.


6 komentarzy:

  1. Wyszło naprawdę smaczne i gładkie w konsystencj :) czy jeśli chciałabym żeby było bardziej tłuste to lepiej dolać mniej wody czy dodać trochę oleju kokosowego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbowałabym z mniejszą ilością wody, jednak z wiórków nie uzyskamy mleczka jak z puszki. Należałoby użyć świeżego kokosa.

      Usuń
  2. Lubię kokosowe rzeczy, więc chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ile moze wynosic kalorycznosć takiej jednej kulki?

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly