1 lipca 2015

Sałatka z cytrynowego kuskusu, cukinii i fety

Wietrzenia szafek ciąg dalszy. Dziś wykorzystałam razowy kuskus. Świetna baza do zdrowych sałatek i szybkich potraw. Po zalaniu wrzącą wodą czy bulionem, jest gotowy w ciągu kilku minut do jedzenia. Połączyłam go z cukinią, serem feta i orzeźwiającą cytryną. Warto go łączyć z produktami bogatymi w witaminę C, gdyż zwiększa to wchłanianie żelaza.


Do dressingu koniecznie użyjcie delikatnej oliwy z oliwek, dobrej jakości. Zbyt intensywna oliwa zepsuje smak sosu. Z tego przepisu otrzymacie lekką sałatkę na ciepło, która idealnie nadaje się na letnią kolację. Zapraszam Was na smaczny, szybki w przygotowaniu i lekkostrawny przepis. Na zdrowie!

składniki dla 2 osób
- 3/4 szklanki razowego kuskusu
- 1 średnia cukinia (około 350 g)
- 130 g fety (pół opakowania)
- 2 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 niewoskowana cytryna
- 1 łyżka masła

dressing
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka dobrej jakości oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
(np. sarepskiej)

przygotowanie
1. Kuskus zalewamy tą samą ilością wrzącej wody i pozostawiamy pod przykryciem. Po kilku minutach ziarenka wchłoną całą wodę.
2. Cebule kroimy w półplasterki i smażymy na rozpuszczonym na patelni maśle przez 2-3 minuty.
3. Wyciskamy na patelnię dwa ząbki czosnku.
3. W tym czasie cukinię kroimy w cienkie plastry i dodajemy do cebuli. Dusimy przez kilka minut, aż cukinia zmięknie (około 5-8 minut).
4. Sparzoną cytrynę ścieramy na tarce o małych oczkach (tylko żółtą część). Dodajemy do cukinii wraz z sokiem wyciśniętym z połowy cytryny.
5. Całość (w tym pokrojoną w kostkę fetę) mieszamy z kuskusem i doprawiamy świeżo zmieloną solą i pieprzem.
6. Przygotowujemy dressing: rozpuszczamy miód i mieszamy z oliwą i ostrą musztardą.

1 komentarz:

Printfriendly