23 czerwca 2015

Zielony koktajl z jarmużu, ananasa i limonki #greensmoothie

Dzisiaj krótki post, a wraz z nim przepis na pyszny zielony koktajl. Świeży ananas, banan i limonka - egzotyczne trio przełamane smakiem wartościowego jarmużu. Przyznaję, że jestem uzależniona od zielonych koktajli. To coś więcej niż zdrowy napój. Śmiało mogą stanowić wartościowy posiłek.


 Po takim śniadaniu mam mnóstwo energii, ale równie często piję koktale po treningu czy po prostu na lekką kolację. Możemy do nich dodać ulubione owoce i "przemycić" witaminy z zielonych warzyw. To szczególnie dobry trik w przypadku dzieci. Większość nawet nie zauważa, że w koktajlu znajdują się liściaste warzywa. Ważne jest, aby koktajl dobrze zmiksować. Najlepiej smakują te aksamitnie gładkie. Najczęściej do mojego blendera trafia pietruszka (mój ulubiony znajdziecie tutaj) i szpinak, lecz jarmuż nie wypada od nich gorzej. O jego właściwościach pisałam już przy okazji przepisu na pesto. Trzeba jednak wiedzieć, że jest dość intensywny w smaku i zachować umiar, żeby nie zdominował smaku. Miksujcie na zdrowie i pijcie zielone koktajle :)!


składniki na 2 szklanki
- 2 garści jarmużu
- 2 szklanki świeżego ananasa
- 1 banan
- sok z połowy limonki

przygotowanie
1. Ananasa i banana obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do blendera kielichowego lub do wysokiego naczynia, jeśli używamy blendera ręcznego.
2. Dodajemy wyciśnięty sok z połowy limonki i miksujemy do połączenia składników. * 
3. Gdy składniki się połączą, dokładamy umyty jarmuż i ponownie miksujemy do uzyskania gładkiego koktajlu.

* jeśli używacie blenderów o bardzo dużej mocy, możecie zmiksować wszystkie składniki równocześnie.

2 komentarze:

  1. Ja mam dziś trochę podobny na 2 śniadanie - też z banana i ananasa a do tego truskawki i siemię lniane; ) Twój wygląda przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam koktajle <3 Banan, ananas i truskawki też brzmi świetnie! :)

      Usuń

Printfriendly