15 maja 2015

Grillowany łosoś w limonkowej marynacie ze szparagami

Sezon na szparagi trwa zaledwie kilka tygodni. Jak tylko pojawiają się w sklepie, od razu trafiają do mojego koszyka. Nie tylko dlatego, że są niezwykle smaczne, a również ze względu na ich właściwości.

Są lekkostrawne, niskokaloryczne, bogate w witaminę C, cynk, wapń i kwas foliowy. Zanim kupicie pęczek szparag, sprawdźcie czy są świeże. Główki powinny być zamknięte, a łodyga sprężysta i dająca się złamać. Białe szparagi trafiają zwykle do kremowej zupy, a zielone wykorzystuje w daniach głównych np. roladki z kurczaka ze szparagami. Szparagi możecie dodać również do fritatty (doskonałe śniadanie gwarantowane) lub zawinąć w ciasto francuskie i upiec w piekarniku. Dzisiejszy przepis to pyszny grillowany łosoś w marynacie z limonki, musztardy i miodu podany na szparagach. Lekko, sezonowo i bardzo smacznie.

składniki na 2-3 porcje
- 250-300 g łososia ze skórą
- 500 g szparagów (pęczek)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka orzechów włoskich

marynata
- 1,5 łyżeczki musztardy francuskiej
- 2 łyżeczki płynnego miodu
- sok z połowy limonki
- 1,5 łyżeczki sosu sojowego
- sól i świeżo zmielony pieprz


przygotowanie
1. Łososia myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, dzielimy na 2-3 porcje i nacinamy skórę w kilku miejscach.
2. W miseczce mieszamy składniki na marynatę: musztardę, miód, sok z limonki i szczyptę soli.
3. Łososia przekładamy na głęboki talerz i smarujemy marynatą. Odstawiamy do lodówki na 15-20 minut, aby łosoś nabrał smaku.
4. Szparagi myjemy, osuszamy, a następnie odłamujemy zdrewniałe końcówki.
5. Na patelni grillowej rozpuszczamy łyżkę masła, a następnie grillujemy szparagi z obu stron, aż zmiękną i się lekko zarumienią (około 10 minut). Przekładamy do naczynia i przykrywamy folią aluminiową.
6. Łososia układamy na rozgrzanej patelni grillowej (skórą do dołu), a następnie grillujemy bez przewracania około 4 minuty. Smarujemy resztą marynaty, po chwili przewracamy na drugą stronę i grillujemy kolejne ok. 4 minuty.
7. Na talerzu układamy szparagi, łososia, a całość posypujemy orzechami i świeżo zmielonym pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly