7 kwietnia 2015

Orzeźwiająca sałatka z łososiem i migdałami

Sałata rzymska, pomidorki koktajlowe i łosoś - te składniki są już całkiem kuszącą zapowiedzią sałatki. Smak podkręcają podsmażone na maśle płatki migdałowe i orzeźwiający dressing.


Przepis na sałatkę dostałam od mojej koleżanki Marty (dziękuję <3). Od siebie dodałam słodko-kwaśny dressing z cytryną, miodem i ziołami. Perspektywa zbliżającego się lata i coraz więcej sezonowych warzyw zdecydowanie zachęca do wprowadzenia lekkich posiłków do menu :) Więcej przepisów znajdziecie w zakładce "Sałatki".


składniki
(na 2 osoby)
- 2 mini sałaty rzymskie
- 10 pomidorków koktajlowych
- 100 g wędzonego łososia
- garść płatków migdałowych
- 1 łyżka masła

dressing
- sok z jednej cytryny
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz

przygotowanie
1. Sałatę rzymską myjemy, rwiemy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski.
2. Pomidorki myjemy i kroimy w ćwiartki.
3. Łososia kroimy w paski.
4. Na  patelni rozpuszczamy masło, po czym podsmażamy na nim płatki migdałowe, aż się lekko zarumienią.
5. W misce z sałatą układamy pomidorki i łososia.
6. Mieszamy składniki na dressing, aż się ze sobą połączą.
7. Sałatkę polewamy dressingiem i posypujemy migdałami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly