9 kwietnia 2015

Imprezowe batoniki czekoladowe (Kladdkaka)

Małe kawałki czekoladowego ciasta z dodatkiem orzechów i żurawiny, zadowolą nie jedno podniebienie. 

Intensywny smak czekolady, lekko "ciągnąca" konsystencja z dodatkiem żurawiny i orzechów czyni z nich pyszny deser. Umieszczone w małych papilotkach, świetnie sprawdzą się podczas imprezy ze stołem szwedzkim. Batoniki inspirowane przepisem na popularne w Szwecji ciasto Kladdkaka.

składniki
(mała tortownica - średnica 20 cm/mała keksówka)
- 100 g masła
- 100 g mąki pszennej
- 200 g cukru trzcinowego
- 3 łyżki kakao
- 2 jajka
- 80 g gorzkiej czekolady
- garść żurawiny
- garść orzechów brazylijskich
- ziarenka z połowy laski wanilii

przygotowanie
1. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni (góra - dół)
2. Do miski wsypujemy cukier, dodajemy 2 jajka i rozpuszczone (lekko ostudzone) masło. Mieszamy mieszadłem miksera jedynie do połączenia składników.
3. Wsypujemy przesianą mąkę, nasiona wanilii oraz posiekane grubo orzechy i czekoladę.
Znów mieszamy krótko, do połączenia składników.
4. Masę wykładamy do małej tortownicy (średnica 20) lub niewielkiej blaszki
5. Pieczemy około 22-25 minut.
6. Gdy ciasto wystygnie, kroimy na małe kawałki (na "jeden kęs"), które umieszczamy w małych papilotkach.

2 komentarze:

Printfriendly