19 kwietnia 2015

Grillowany łosoś z kolendrą i pistacjami

Uwielbiam łososia i pistacje, więc nie trzeba mnie było długo namawiać do odtworzenia przepisu w mojej kuchni. Przepis pochodzi z Kuchni Lidla, a do wypróbowania zachęciła mnie Gosia z bloga Dom Gosi.



Potrawa jest dość pracochłonna, ale nie pożałujecie ani jednej minuty spędzonej w kuchni. Aromatyczny łosoś w marynacie z kolendry i musztardy, podany na podduszonych porach z ziemniaczanymi talarkami smakuje wyśmienicie. Wypróbujcie jak najszybciej!


 przepis Pascala, Kuchnia Lidla

składniki
- świeży łosoś (100-150 gram/osobę)
- 100 g pistacji
- 2 duże pory
- 6 średnich ziemniaków
- oliwa z oliwek do duszenia porów
- olej z pestek winogron do smażenia ziemniaków

marynata do łososia
- pół pęczka świeżej kolendry
- 1 łyżka ziaren kolendry
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
- 1 łyżka musztardy Dijon
- oliwa z oliwek

sos
- starta skórka z 1 cytryny
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka miodu
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz

przygotowanie
1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu hartujemy w zimnej wodzie i kroimy w talarki.

2. Przygotowujemy marynatę do łososia: w moździerzu ucieramy ziarna pieprzu i kolendry oraz świeżą kolendrę. Dodajemy oliwę, musztardę i sól, a następnie całość mieszamy.

3. Łososia myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacinamy skórę. Smarujemy go marynatą z obu stron (również w nacięcia na skórze). Przekładamy do naczynia, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum 25 minut (najlepiej na całą noc).

4. Pory przekrawamy wzdłuż, myjemy i kroimy na ukos. Smażymy na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek. Rozłupujemy pistacje i siekamy na mniejsze kawałki. Do uduszonych porów dodajemy 1-2 łyżki pistacji. Przyprawiamy solą do smaku. Pozostałe pistacje odkładamy do posypania dania.

5. Przygotowujemy sos: w miseczce mieszamy skórkę z cytryny, musztardę i miód. Energicznie mieszamy, wlewając oliwę i sok z cytryny. 2 i 1/2 łyżki sosu wlewamy na patelnię z porami.

6. Na patelni smażymy ziemniaczane talarki, aż się zarumienią. Przekładamy na ręcznik papierowy, aby wchłonął zbędny tłuszcz.

7. Łososia smażymy na rozgrzanej patelni grillowej (4 minuty skórą do dołu i 2-3 minuty z drugiej strony). Nie należy smażyć zbyt długo, gdyż stanie się suchy i niesmaczny.

8. Na talerz wykładamy pory, grillowanego łososia, a następnie polewamy sosem cytrynowo-miodowym i posypujemy pistacjami. Obok łososia układamy talarki ziemniaczane. Danie dekorujemy kolendrą.

2 komentarze:

Printfriendly