8 marca 2015

Mufinki wytrawne z tuńczykiem, warzywami i serem cheddar

Muffinki z tuńczykiem, warzywami i serem cheddar przygotowałam na wczorajsze spotkanie ze znajomymi.  Są sycące, smaczną i szybkie do przygotowania.


Smakują bardzo dobrze na ciepło, jak i na zimno. W Gdańsku dziś piękna, słoneczna pogoda.  Mam dziś dla Was przepis na szybką przekąskę, a my uciekamy na spacer do Parku Oliwskiego. Słonecznego dnia!:)

składniki
suche
- 200 g mąki
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli 
- świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
 mokre
- 2 jajka
- 100 ml mleka
100 ml oleju z pestek winogron 
dodatki
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym
- 4 łyżki kukurydzy z puszki
- 2 małe cebule dymki
- 1 duża pieczarka
- 2 łyżki natki pietruszki
- 80 g sera cheddar

przygotowanie
Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz i mieszamy. Do drugiej miski dodajemy mokre składniki: roztrzepane widelcem jajka, mleko i olej. Łączymy składniki suche z mokrymi. Do miski dodajemy pokrojone w małą kostkę warzywa, rozdrobnionego tuńczyki (dobrze odsączonego z sosu) i starty na małych oczkach ser. Mieszamy delikatnie, aż składniki się połączą.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ciasto przekładamy do muffinkowych papilotek (do około 3/4 wysokości). Pieczemy około 20-25 minut, aż muffinki się zarumienią (ostatnie 5 minut dopiekam na termoobiegu).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly