2 lutego 2015

Śniadaniowy przemyt czyli zdrowe placki bananowe

Perfekcyjne śniadanie w leniwy, weekendowy poranek zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Wystarczy wymieszać kilka składników, aby na Waszych talerzach pojawiły się przepyszne placuszki bananowe. Co więcej, nie znam smaczniejszej metody na przemycenie zdrowych składników.



Im bardziej dojrzałych bananów użyjecie, tym placki będą słodsze, a bananowy smak bardziej wyczuwalny. Banany to świetny zastrzyk energii na początek dnia. Placki można usmażyć na patelni bez tłuszczu, lub na oleju kokosowym (ładniej się zarumienią). Olej kokosowy to wyjątkowy tłuszcz. Po dostaniu się do organizmu nie zostaje zamieniony w tkankę tłuszczową, tylko przekształca się w energię, a co za tym idzie przyspiesza naszą przemianę materii. Nasiona chia to kolejny super składnik tych placuszków. Są skarbnicą kwasów omega-3, wapnia i pełnowartościowego białka. Gotowe placki można podać ze świeżymi owocami np. malinami lub konfiturą i obowiązkowo z dobrą kawą (tudzież herbatą).

składniki
(około 12 placuszków)
- 3 dojrzałe banany
- 3 jajka
 - 6 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka nasion chia
- 1/3 laski waniliowej
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 2 łyżki otrębów owsianych
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
(najlepiej naturalny z kamieniem winnym)
- 1-2 łyżki oleju kokosowego
(opcjonalnie)

przygotowanie
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. 
Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, nasiona chia, otręby owsiane, imbir i nasiona z laski wanilii. Banany rozdrabniamy blenderem lub widelcem i łączymy z pozostałymi składnikami. Placki smażymy z obu stron, na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju kokosowego (lub bez tłuszczu na suchej patelni).

3 komentarze:

Printfriendly