16 lutego 2015

Pieczony łosoś na szpinaku czyli idealna kolacja we dwoje

Czy nie uważacie, że najlepiej smakują dania oparte na zaledwie kilku dobrej jakości składnikach? Jeśli do tego gotowe danie wygląda efektownie, nie wymaga wiele pracy i świetnie smakuje możemy mówić o pełnym sukcesie.

Do przygotowania potrawy, potrzebujecie jedynie świeżą rybę, szpinak i kilka dodatków. Upieczony w folii łosoś jest aromatyczny i soczysty. Jako dodatek wybrałam chrupiące pieczone ziemniaki (przepis). Doskonałe danie na romantyczną kolację we dwoje.


składniki na 2 porcje
- 250 g filetu z łososia, bez skóry
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki vegety natur
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 100 g świeżego szpinaku baby
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól

przygotowanie
Łososia myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Dzielimy na dwie równe części (po około 125 gram). Każdą z porcji układamy na osobnym kawałku folii aluminiowej (przygotujcie odpowiednią wielkość tak aby swobodnie zawinąć łososia). Rybę posypujemy świeżo zmielonym, vegetą i pietruszką. Na wierzch każdego kawałka układamy po pół łyżeczki masła. Zawijamy szczelnie paczuszkę i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (20-25 minut).
W międzyczasie rozpuszczamy na patelni łyżkę masła. Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do rozpuszczonego masła. Wyciskamy 2 ząbki czosnku i dusimy, aż cebulka się zeszkli. Szpinak myjemy i wrzucamy na patelnie. Przyprawiamy odrobiną soli i pieprzem. Szpinak będzie gotowy, gdy liście zmniejszą swoją objętość. Upieczonego łososia układamy na szpinaku.

3 komentarze:

  1. Świetny przepis, najprostsze są najlepsze. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmmm, to chyba już wiem, co na jutrzejszą okazję poproszę do przygotowania :) Podrzucam mojemu Zainteresowanemu przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będziecie zachwyceni <3 Napisz, jak Wam smakowało :)

      Usuń

Printfriendly