7 lutego 2015

Makaron bavette ze świeżym szpinakiem i kozim serem

Makarony uwielbiam za to, że w krótkim czasie można przygotować pyszny posiłek. Bavette to rodzaj włoskiego makaronu, pochodzącego z Genui.



Ma kształt spłaszczonego spaghetti. Idealnie pasuje sosów na bazie warzyw i ryb. Zazwyczaj bavette podawane jest ze słynnym sosem Pesto alla Genovese. W moim przepisie wykorzystałam świeży szpinak, aromatyczny pleśniowy ser kozi, suszone pomidory i oliwki. Rozmaryn i mięta sprawiają, że danie nabiera orzeźwiającego i ciekawego smaku.


składniki
- 200 g makaronu bavette
(długie, płaskie wstążki)
- 120 g koziego sera camembert
- 5 suszonych pomidorów
- 10 czarnych oliwek
- pół opakowania świeżego szpinaku
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki mięty
- 2 gałązki rozmarynu
- czarny pieprz
- 1 łyżka masła

przygotowanie
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
Na patelni rozpuszczamy masło. Czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek wyciskamy na patelnię, a następnie dodajemy cebulę. Dusimy, aż się zeszkli. Szpinak myjemy i odrywamy twarde ogonki. Przekładamy na patelnię i dusimy, aż zmniejszy swoją objętość. 
W międzyczasie suszone pomidory kroimy w kostkę, a oliwki w plasterki. Camembert ucieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelnię dodajemy pomidory, oliwki i ser po czym mieszamy z pozostałymi składnikami. Przyprawiamy miętą i listkami rozmarynu. Gdy ser się rozpuści, składniki łączymy z makaronem.

2 komentarze:

  1. Ja też bardzo lubię makarony, a ostatnio jem głównie kukurydziany. Twoja wersja bardzo mi się podoba, bo lubię połączenie oliwek z suszonymi pomidorami ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmiało możesz użyć makaronu kukurydzianego. Też będzie bardzo smacznie :)

      Usuń

Printfriendly