14 grudnia 2014

Zimowa jaglanka z mandarynkami i karmelizowanymi orzechami

Kasza jaglana jest jedną z najzdrowszych kasz. Jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu i nie uczula. Ponadto ma właściwości antywirusowe i zmniejsza stan zapalny błon śluzowych. Jest zatem doskonałym posiłkiem, który wzmacnia naszą odporność. Jaglanka to jedno z moich ulubionych śniadań. Jem ją prawie codziennie i chyba nigdy mi się nie znudzi. Możemy ją dowolnie zmieniać, dodając ulubione dodatki. Wybieram zwykle słodką jaglankę, ale można przygotować wytrawną wersję. Dziś przygotowałam zimową kaszę z mandarynkami i orzechami brazylijskimi w solonym karmelu. Orzechy brazylijskie mają działanie antynowotworowe, zatem warto włączyć je do swojej diety. Zdrowo i pysznie!


składniki
(jedna porcja)
- 3 łyżki kaszy jaglanej
- 2 łyżki płatków owsianych bezglutenowych
- 1 mandarynka
- 3 orzechy brazylijskie
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki imbiru
- szczypta kardamonu
- szczypta soli

przygotowanie
Kaszę jaglaną płuczemy najpierw pod zimną wodą, a następnie przepłukujemy wrzątkiem. W ten sposób pozbawimy kaszę goryczy. Przekładamy do rondelka wraz z płatkami owsianymi. Przyprawiamy imbirem i kardamonem, a następnie wlewamy pół szklanki gorącej wody (w razie potrzeby dolewamy w trakcie gotowania). Gotujemy na małym ogniu przez 10-15 minut, aż składniki wchłoną wodę. Na patelni podgrzewamy łyżeczkę brązowego cukru ze szczyptą soli. Gdy cukier zacznie się rozpuszczać, dodajemy pokrojone orzechy brazylijskie. Mieszamy i odstawiamy z ognia. Należy uważać, aby nie przypalić karmelu. Jaglankę przekładamy do miseczki wraz z kawałkami mandarynki i karmelizowanymi orzechami.

2 komentarze:

Printfriendly