11 grudnia 2014

Sałatka z pełnoziarnistym ryżem, tuńczykiem i selerem naciowym

Chrupiące, świeże warzywa, pełnoziarnisty ryż i bogaty w białko tuńczyk. 
Sałatka jest świetnym sposobem na wykorzystanie nadwyżki ryżu z obiadu. Jest sycąca, wartościowa i doskonale sprawdzi się w formie lunchu "na wynos". Jeśli zależy Wam na bardziej dietetycznej wersji, zastąpcie majonez jogurtem.


składniki
- 3/4 ugotowanego brązowego ryżu
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka tuńczyka 
(kawałki w sosie własnym)
- 3 łyżki natki pietruszki
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego

przygotowanie
Seler naciowy i paprykę kroimy w niewielką kostkę. Tuńczyka odsączamy z sosu i mieszamy z ryżem, papryką i selerem naciowym. Sałatkę doprawiamy drobno posiekaną natką pietruszki, solą, pieprzem, jogurtem i majonezem. Wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki, aby składniki się przegryzły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly