6 grudnia 2014

Ciasto marchewkowe z czekoladową polewą

Przepyszne ciasto marchewkowe z pełnoziarnistej mąki z dodatkiem ananasa i wiórków kokosowych. Ciasto jest idealnie wilgotne w środku, puszyste i pięknie wypieczone. Jego wierzch zdobi polewa z białej czekolady z zatopionymi w niej płatkami migdałowymi. Jest bardzo proste do przygotowania, a co najważniejsze zawiera zdrowsze składniki niż tradycyjny wypiek.


przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku

składniki
na blaszkę 29x10x7
(średnia keksówka)
- 200 g mąki orkiszowej jasnej lub pełnoziarnistej
- 150 g brązowego cukru/cukru pudru
- 2 jajka
- 150 ml oleju roślinnego (np. olej z pestek winogron)
- 200 g startej marchewki
- 75 g ananasa lub jabłka
- 50 g wiórków kokosowych
- 50 g posiekanych orzechów pekan
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

polewa
- tabliczka białej czekolady
- 4 łyżki płatków migdałowych

przygotowanie
1. Marchewkę trzemy na małych oczkach, a ananasa/jabłko kroimy w kostkę. 
2. Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. 
3. W mikserze ubijamy jajka, aż podwoją swoją objętość. Dodajemy cukier i ucieramy na gładką masę. 
4. Nie wyłączając miksera, bardzo powoli, cienkim strumieniem wlewamy olej. Do masy dodajemy marchewkę, ananasa/jabłko, wiórki kokosowe i orzechy. 
5. Mieszamy krótko i delikatnie do połączenia składników. 
6. Dodajemy mieszankę mąki, sody, proszku do pieczenia i cynamonu, a następnie krótko mieszamy do połączenia składników.
7. Masę przekładamy do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. 
8. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 150 , przez godzinę (do suchego patyczka). W razie potrzeby zwiększyć temperaturę do 180 ℃ na ostatnie 10 minut.
9. Wystudzone ciasto polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i podprażonymi płatkami migdałowymi lub przekładamy kremem z tego przepisu.

4 komentarze:

Printfriendly