20 grudnia 2014

Ostra zupa tajska z krewetkami i mleczkiem kokosowym

Aromatyczna i ostra zupa tajska z krewetkami oraz dużą ilością mleczka kokosowego. Mleczko odrobinę łagodzi smak papryczek, a całość przełamuje sok z limonki. Krewetki poza rewelacyjnym smakiem, są doskonałym źródłem wysokowartościowego białka. Prawdziwy festiwal smaków i zapachów. Unoszący się zapach sprawia, że nie można doczekać, aż zupa wyląduje na talerzu. Całe szczęście jej przygotowanie trwa zaledwie kilkanaście minut. Przepis dostaliśmy od przyjaciół, z którymi uwielbiamy gotować. Koniecznie go wypróbujcie. Zupa jest doskonała!Szczególnie pokochają ją wielbiciele ostrych potraw. Jeśli jednak wolicie łagodniejszą wersję, dodajcie mniej papryczek. Koniecznie bez nasion.



składniki
- 800 ml buliony warzywnego
- 2 puszki mleczka kokosowego
- 4 szalotki
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryczka chili (świeża)
- 1 żółta papryczka chili (świeża)
- 3 cm kawałek imbiru
- 1 łodyga trawy cytrynowej
(lub pasty z trawy cytrynowej)
- sok z dwóch limonek
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki sosu rybnego
(ewentualnie sojowego)
- 250 g krewetek
- 160 g makaronu ryżowego (nitki)
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- pół łyżeczki kolendry
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- odrobina soli

przygotowanie
Szalotki kroimy w pióra, czosnek i imbir trzemy na tarce, a papryczki kroimy w plasterki. Do woka wlewamy oliwę, a następnie dodajemy szalotki, czosnek, imbir i papryczki. Smażymy około 2-3 minut. W tym czasie rozcieramy w moździerzu kolendrę, kmin i kurkumę. Przyprawy dodajemy do woka i krótko smażymy (około 30 sekund). Wlewamy mleczko kokosowe, bulion warzywny, sok z limonek i sos rybny. Po chwili dodajemy krewetki i posiekaną trawę cytrynową. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Gotujemy na niewielkim ogniu około 10 minut. Doprawiamy niewielką ilością soli. W tym czasie przygotowujemy makaron, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na talerzu łączymy makaron z zupą i porcją krewetek.


1 komentarz:

Printfriendly