11 listopada 2014

Zapiekanka makaronowa z dynią, szpinakiem i serem ricotta

Zapiekanka makaronowa z dynią, szpinakiem i serem ricotta, to pyszny pomysł na wykorzystanie dyni. 
Upieczona dynia zyskuje fantastyczny aromat, a w zapiekance zmienia się w warstwę dyniowego puree. Ser ricotta nadaje łagodny, śmietanowy posmak i doskonale komponuje się ze szpinakiem. Do tego sos pomidorowy z nutą cynamonu i tymianku. Jeśli dodatkowe kalorie nie są Wam straszne, posypcie zapiekankę startym serem. Polecam cheddar lub mozzarellę. Przygotowanie jest czasochłonne, lecz aromat roznoszący się po całym domu i smak potrawy, wynagrodzą Wam wszystkie trudy.


składniki
- 2 szklanki makaronu pełnoziarnistego, świderki
- 300 g sera riccota
- 250 g świeżego szpinaku
- 500 ml passaty pomidorowej
- mała dynia (około 1 kg)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- pół natki pietruszki
- sól, pieprz
- olej z pestek winogron
- ser mozzarella lub cheddar
(opcjonalnie)

przygotowanie
 Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (termoobieg). 
Dynie kroimy na ćwiartki, pozbywamy się pestek i miąższu, a następnie układamy na papierze do pieczenia. Przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie polewamy łyżką oleju z pestek winogron. Pieczemy około 20-25 minut, aż dynia będzie miękka. Gdy ostygnie, odkrawamy skórę i kroimy ją w kostkę. 
Makaron gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
Passate wlewamy do rondelka i podgrzewamy wraz z dodatkami: brązowym cukrem, cynamonem, tymiankiem, solą i pieprzem. Gdy sos lekko zgęstnieje odstawiamy do wystygnięcia. 
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na łyżce oleju. Dodajemy umyty szpinak i wyciśnięty czosnek. Gdy szpinak zmniejszy swoją objętość, odstawiamy do wystygnięcia. Wystudzony szpinak łączymy z serem ricotta. 
Na dno naczynia żaroodpornego układamy kolejno: 1/3 sosu pomidorowego, połowa ugotowanego makaronu, dynia, szpinak z ricottą, druga połowa makaronu, reszta sosu pomidorowego. Pieczemy w 180 stopniach (teromoogieg) przez 25 minut. Zapiekankę możemy w ostatnich minutach posypać serem mozzarella lub cheddar. Po wyjęciu z piekarnika, posypujemy zapiekankę dużą ilością pokrojonej natki pietruszki.

1 komentarz:

Printfriendly