25 listopada 2014

Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem i serem ricotta

Jakiś czas temu na blogu był przepis na ciasteczka z łososiem i warzywami (tutaj).
Tym razem polecam Wam wypróbować łososia w cieście francuskim ze szpinakiem i serem ricotta. Jest to propozycja na szybki posiłek. Nie jest to lekkie danie, lecz z całą pewnością bardzo smaczne. Jeśli zostanie Wam jakieś łososiowe zawiniątko, możecie zjeść następnego dnia. Nawet na zimno smakuje bardzo dobrze.
Warto podać z bukietem świeżych sałat lub surówkami 
i ... dawką ruchu, gdy już odpoczniemy po jedzeniu ;)


składniki
- opakowanie ciasta francuskiego
- 300 g świeżego łososia
- opakowanie świeżego szpinaku (około 400 g)
- 1 cebula
- 4 łyżki serka ricotta
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 jajko
- sól i pieprz

przygotowanie
Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na oleju rzepakowym, aż się lekko zarumieni. Dodajemy umyte liście szpinaku i dusimy, aż zmniejszą swoją objętość. Studzimy. Gdy szpinak ostygnie, łączymy go z serkiem ricotta. Przyprawiamy solą i dużą ilością pieprzu. Łososia myjemy, kroimy na cztery części. Rozwijamy ciasto i kroimy na osiem równych części. Na czterech układamy szpinak wymieszany z ricottą, a następnie łososia. Każdy kawałek przykrywamy pozostałym ciastem i dokładnie zlepiamy brzegi. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut.

4 komentarze:

Printfriendly