13 listopada 2014

Lekka sałatka z roszponki, jajek i warzyw z ziołowym sosem

Kilka świeżych składników i kilka minut przygotowań dzieli Was od tego, aby na talerzu pojawiła się kolorowa i pyszna sałatka. Składa się z roszponki, papryki, suszonych pomidorów, oliwek i jajka. Jest to idealna propozycja na lekką kolację.


składniki
- opakowanie roszponki
- 2 jajka
- czerwona papryka
- 6 suszone pomidory
- 12 czarnych oliwek


sos ziołowy
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
(wyciśnięty przez praskę)
- łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz 

przygotowanie
Jajka gotujemy na twardo. Składniki na sos łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy ze sobą. Paprykę i suszone pomidory kroimy w paski. Roszponkę myjemy, odsączamy nadmiar wody i układamy na talerzu. Na sałatę kładziemy paprykę, suszone pomidory, oliwki i pokrojone w ćwiartki jajka. Przed podaniem, polewamy sosem ziołowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly