16 listopada 2014

Krewetki w ostrym sosie kokosowym z makaronem ryżowym

Wspólne gotowanie i jedzenie w gronie bliskich osób to świetny sposób na udany wieczór. 
Podczas ostatniego spotkania ze znajomymi, przygotowaliśmy doskonałe krewetki w ostrym sosie kokosowym. Dlaczego warto jeść krewetki? Poza wyśmienitym smakiem, są świetnym źródłem wysokowartościowego białka. Jednocześnie mają bardzo niską zawartość tłuszczu i są lekkostrawne. 
Zatem zaproście znajomych, otwórzcie dobre wino i do dzieła.


 składniki na dwie porcje
- 250 g białych krewetek, mrożone
- 200 g makaronu ryżowego, wstążki
- 1 czerwona papryka
- 1 mała cebula
- natka pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryczka chili
- 400 ml mleczka kokosowego
- 1,5 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka słodkiego, gęstego sosu sojowego
(opcjonalnie)
- 1 łyżeczka świeżego imbiru
(ewentualnie przyprawy)
- sól
- 1 łyżka masła
- olej rzepakowy

przygotowanie
Krewetki rozmrażamy (najlepiej w lodówce, aby powoli odtajały), płuczemy na sitku i przekładamy do miseczki. Do krewetek dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, dwa wyciśnięte ząbki czosnku i drobno posiekaną papryczkę chili (bez nasion). Odstawiamy do lodówki. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. W rozgrzanym woku rozpuszczamy łyżkę masła i odrobinę oleju rzepakowego. Smażymy cebulę i paprykę na dużym ogniu, aż zmiękną (około 1-2 minut). Dodajemy krewetki. Smażymy krótko (maksymalnie przez minutę), a następnie dodajemy pozostałe składniki: mleczko kokosowe, sos sojowy, imbir i sól. Zmniejszamy ogień i dusimy całość, aż krewetki będą gotowe. W tym czasie przygotowujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron łączymy z krewetkami dopiero na talerzu. W przeciwnym wypadku, makaron wchłonie większość sosu.
 

2 komentarze:

Printfriendly