2 listopada 2014

Fish pie Jamiego Olivera czyli zapiekanka z warzywami i łososiem

Smak zapiekanki z łososiem i warzywami przeszedł moje oczekiwania. Jest przepyszna! Delikatna ryba, warzywa i wyrazisty w smaku ser cheddar tworzą wyśmienitą zapiekankę. Nie wymaga też wiele pracy. Wystarczy ją pokroić, przygotować warzywa, zetrzeć ser i zapiec wszystko w piekarniku. Możecie użyć dowolnej ryby, a smak wzbogacić owocami morza. Z pewnością jeszcze zagości na naszym stole. Mniam :)


na podstawie przepisu Jamiego Olivera z książki "Każdy może gotować"

składniki
- 400 g świeżego łososia
- 500 g szpinaku (świeży lub mrożony)
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 150 g sera cheddar
- 1,5 kg ziemniaków
- pół cytryny
- sól, pieprz
- olej rzepakowy
- 1 łyżka masła

przygotowanie
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ziemniaki obieramy i kroimy w grube plastry. Gotujemy około 15 minut, aż będą miękkie. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i dusimy na cebulę, aż się lekko zeszkli. Dodajemy szpinak i dusimy przez kilka minut. Łososia myjemy, zdejmujemy skórę i kroimy w grubą kostkę. Doprawiamy sokiem z połowy cytryny i świeżo zmielonym pieprzem. Marchewkę obieramy i ucieramy na tarce z dużymi oczkami. Ser ucieramy w ten sam sposób. W naczyniu żaroodpornym układamy najpierw warstwę szpinaku, następnie układamy łososia, stratą marchewkę, ser cheddar. Ziemniaki ugniatamy z odrobiną oleju rzepakowego i solą, a następnie układamy na wierzch zapiekanki. Polewamy olejem rzepakowym i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 40 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly