23 października 2014

Orzechowo-bananowa jaglanka na dobry początek dnia

Uwielbiam, gdy śniadanie jest ciepłe, na słodko i zawiera kaszę jaglaną. 
Kasza jaglana jest jedną z najzdrowszych kasz i świetnie komponuje się z różnymi składnikami. Jest lekkostrawna i nie uczula, gdyż nie zawiera glutenu. Ponadto działa antywirusowo, odśluzowuje organizm, także jest domowym sposobem na jesienne przeziębienia. Orzechowo-bananowa jaglanka jest moim ostatnim odkryciem. Masło orzechowe, banany i orzechy laskowe fantastycznie razem smakują. Rano każda minuta jest na wagę złota, więc śniadanie musi być szybkie do przygotowania. Kaszę należy przelać wrzątkiem, dodać składniki do garnka i gotować na niewielkim ogniu, pod przykryciem. Nic więcej. W tym czasie możecie zająć się porannym szykowaniem. 
Po chwili Wasze ciepłe, pyszne i sycące śniadanie będzie gotowe.


składniki na jedną porcję
- 3 łyżki kaszy jaglanej
- 2 łyżki płatków owsianych
(pełnoziarnistych)
- 1 łyżka masła orzechowego
(np. masło orzechowe Primavika)
- 1 łyżka płatków migdałowych
- kilka orzechów laskowych
- 1 banan
- pół łyżeczki imbiru
- olej rzepakowy
- syrop klonowy/z agawy
(opcjonalnie)

przygotowanie
 Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem na sitku. Wkładamy do garnka. Dodajemy płatki owsiane, masło orzechowe, płatki migdałowe, posiekane orzechy laskowe i imbir. Zalewamy wodą (3/4 szklanki) i gotujemy pod przykryciem około 15 minut. Po tym czasie składniki wchłoną wodę. Dodajemy połowę pokrojonego banana i zostawiamy pod przykryciem na 5 minut. Mieszamy składniki. Na talerzu dekorujemy drugą połówką banana i polewamy odrobiną oleju rzepakowego. To ważny dodatek, aby przyswoiły się witaminy z grupy ADEK rozpuszczalne w tłuszczach. Wielbiciele bardzo słodkich smaków, mogą dodać odrobinę syropu klonowego lub z agawy.

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam kasze jaglaną... Pyszna, zdrowa, nie zakwasza :) Idealna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie zjadłam mega cieplutką i mega słodką - pyszności! Będę robić częściej - dziękuję za pomysł! :)

      Usuń
  2. Bardzo smaczne... moja Tosia nawet dokładkę wzięła:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super!Mój Filip zjada codziennie jaglankę i często podwójną porcję!:))

      Usuń

Printfriendly