30 września 2014

Pasta z czerwonej soczewicy z natką pietruszki

Nie zwlekajcie długo ze zrobieniem tej pasty. Jest pysznym dodatkiem do chleba, bułek, tortilli czy pity. Soczewica jest niskokaloryczna, ma bardzo niski indeks glikemiczny, redukuje poziom tłuszczów w organizmie i zawiera błonnik. Jest zatem sprzymierzeńcem w odchudzaniu. Ponadto jest bogata w witaminy z grupy B, a także magnez, fosfor, cynk i żelazo. 


Pasta zawiera dużą ilość natki pietruszki, która nie tylko wzbogaca jej smak, ale również działa wzmacniająco. W okresie jesiennym szczególnie powinniśmy zadbać o produkty wzmacniające. Natka pietruszki zawiera dużą dawkę witaminy C. Zamiast w tabletki z apteki, zainwestujcie w bogatą w witaminy dietę. Przy okazji polecam wzmacniające soki: sok z natki pietruszki (zajrzyj tutaj) i z buraka (zajrzyj tutaj).

składniki
- szklanka czerwonej soczewicy
- 1 duża cebula
- natka pietruszki
- pół łyżeczki lubczyku
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- pół łyżeczki ostrej papryki
- łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki oleju z pestek winogron
- sól i pieprz

przygotowanie
Szklankę soczewicy zalewamy 1,5 szklanką wody. Gotujemy pod przykryciem około 8-10 minut, aż będzie miękka. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na łyżce oleju z pestek winogron z dodatkiem soli. Soczewicę i cebulę studzimy. Dodajemy lubczyk, słodką i ostrą paprykę, czosnek niedźwiedzi, sos sojowy i 2 łyżki oleju z pestek winogron. Miksujemy na gładką pastę za pomocą blendera ręcznego lub w malakserze. Na koniec dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

4 komentarze:

Printfriendly