4 sierpnia 2014

Sałatka z arbuzem, fetą i oliwkami

Zimny, soczysty arbuz, słony ser feta i oliwki świetnie ze sobą się komponują. Świeża mięta nadaje sałatce orzeźwiający smak. Arbuz w prawdzie nie zawiera wielu witamin, ale jest bogaty w przeciwutleniacze. Hamują one proces starzenia i rozwój komórek nowotworowych. Arbuza schłodźcie wcześniej w lodówce. 
 Idealna sałatka na upalny dzień.

na podstawie przepisu z Kwestii Smaku

składniki na 2 porcje
- 1/4 małego arbuza
- 50 g twardej fety
- 5-6 zielonych oliwek
- kilka listów mięty
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
lub syropu z agawy
- świeżo zmielony pieprz
(opcjonalnie)

 przygotowanie
Arbuza i fetę kroimy w kostkę. Staramy się pozbyć pestek z arbuza. Każdą oliwkę kroimy na 3 części. Przygotowujemy dressing z rozpuszczonego miodu/syropu z agawy i soku z cytryny. Wierzch sałatki posypujemy drobno posiekanymi listkami mięty. Sałatkę możemy posypać świeżo zmielonym pieprzem.

1 komentarz:

  1. Super orzeźwiająca i fajne połączenie smaków:))

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly