26 sierpnia 2014

Pieguski z czekoladą i orzechami

Znane ciastka w domowych pieleszach. Znikają równie szybko, jak się je przygotowuje. Do zrobienia piegusków używam gorzkiej czekolady. Odrobinę równoważy smak słodkich ciastek. Jest też zdrowsza i ma bardziej wyrazisty smak. Odkryłam ostatnio przepyszną gorzką czekoladę, słodzoną cukrem kokosowym (zdjęcie). Ma 92 % kakao, a jej składniki pochodzą z upraw ekologicznych. Polecam zarówno ciasteczka, jak i czekoladę :)

przepis Ani Starmach z książki Pyszne 25

składniki
-120 g miękkiego masła
- 80 g cukru
(np. trzcinowego)
- 1 jajko
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g ulubionej czekolady
- 50 g posiekanych orzechów włoskich

przygotowanie
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Czekoladę i orzechy kroimy na niewielkie kawałki. Miękkie masło ucieramy z cukrem za pomocą miksera. Dodajemy jajko, a następnie mąkę, cały czas mieszając. Na samym końcu dodajemy czekoladę i orzechy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego (ciasteczka lekko spłaszczamy łyżką) i układamy na blaszce. Zachowujemy odstępy między ciastkami. Pieczemy około 10-12 minut, aż się zarumienią. Studzimy na kratce.

5 komentarzy:

  1. Pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste i szybkie! Zniknęły natychmiast z talerza! Polecam od razu robić z podwójnej porcji :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dobre przepisy Pani Aniu, czesto wykorzystuje

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly