4 lipca 2014

Drożdzówka z truskawkami i owsianą kruszonką

Ostatnie truskawki w tym sezonie trafiły do drożdżówki z kruszonką z płatkami owsianymi. 
Ciasto wymaga nieco cierpliwości, ale nie trzeba go długo zagniatać. Jeśli macie mikser z hakiem, wyrobicie je błyskawicznie. Pięknie wyrasta i nie jest za słodkie. Smakuje wyśmienicie z kubkiem kawy lub mleka, gdy w całym domu unosi się jej zapach. Zamiast truskawek możemy użyć innych sezonowych owoców.




na podstawie przepisu z bloga Niebo na talerzu

składniki
(tortownica o średnicy 25)
 ciasto
- 0,5 kg mąki
- 25 g świeżych drożdży
- 0,5 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mleka
- 2 jajka
- 100 g masła
- szczypta soli

wierzch
truskawki około 300-400 g 

kruszonka
- 100 g masła
- 130 g mąki
- 80 g cukru pudru lub zmielonego brązowego cukru
20 g płatków owsianych

przygotowanie
Przygotowujemy zaczyn. Podgrzewamy mleko (powinno być ciepłe, a nie gorące). Dodajemy pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka minut, aż drożdże zaczną "pracować". Roztapiamy masło i zostawiamy do lekkiego przestygnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zaczyn drożdżowy, jajka, cukier i sól. Zagniatamy ciasto mikserem (końcówka hak) lub ręcznie. Następnie dodajemy roztopione masło i wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, na około 1,5 godziny, w ciepłe miejsce (polecam użyć piekarnika z włączoną lampką). Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i kroimy (mniejsze można zostawić w całości). Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą. Wyrośnięte ciasto, należy nacisnąć pięścią, aby je odgazować. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem tortownicy. Na wierzch układamy truskawki, a następnie kruszonkę. Pieczemy około 30-40 min, aż ciasto wyrośnie i ładnie się zarumieni.

1 komentarz:

Printfriendly