22 maja 2014

Kurczak tikka masala

Przepis na kurczaka Tikka Masala pochodzi z książki Jamiego Oliviera "Każdy może gotować". Jeśli lubicie aromatyczne, pikantne dania to jest to wspaniałe danie dla Was. Kurczak duszony jest w kremowym i lekko słodkim sosie w towarzystwie mieszanki przypraw. Świetnie smakuje z makaronem ryżowym czy też ryżem. Jamie propaguje zdrowe i domowe jedzenie z dobrej jakości składników. Za to właśnie cenię jego kuchnie i z przyjemnością wertuje jego książki w poszukiwaniu inspiracji.


składniki na 4 porcje
- 4 filety z kurczaka
- 2 średnie cebule
- 1 świeża czerwona papryczka chilli
 - kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka
- mały pęczek świeżej kolendry (lub suszonej)
- olej arachidowy
- 1-2 łyżki masła
- 400g puszka krojonych pomidorów
- 400ml puszka mleka kokosowego
- jogurt grecki (opcjonalnie)

pasta tikka masala
- 2 ząbki czosnku
- kawałek świeżego imbiru (wielkości kciuka)
- 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki przyprawy garam masala
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 2 świeże czerwone papryczki chilli
- 2 łyżki oleju arachidowego lub oliwy z oliwek
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- mały pęczek świeżej kolendry (lub suszonej)
- 2 łyżeczki uprażonych nasion kminu
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 2 łyżki mielonych migdałów

przygotowanie
przygotowanie pasty curry: na patelni prażymy przyprawy, aż zaczną aromatycznie pachnieć. Przekładamy do moździerza (ewent. blendera), a następnie dodajemy obrany czosnek. Wszystko razem miksujemy na gładki sos.

przygotowanie dania: kroimy kurczaka na 2 cm paski i mieszamy z sosem curry. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowywania pozostałych składników. Obieramy cebulę i kroimy w cienkie paski. Siekamy drobno papryczkę chilli. Obieramy imbir i kroimy w pióra. Do woka wlewamy olej i rozpuszczamy w nim masło. Dodajemy cebulę, chilli, imbir, posiekana kolendrę i smażymy 10 minut. Dodajemy mięso w paście curry. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy chwilę, a następnie dodajemy pomidory i mleko kokosowe. Jedną z pustych puszek napełniamy do połowy wodą i dolewamy do sosu. Doprowadzamy całość do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż sos zgęstnieje (około 20 minut). Danie możemy posypać świeżą kolendrą, podprażonymi płatkami migdałowymi i podać z jogurtem greckim.

1 komentarz:

  1. A tą pastę tikka masala to kiedy dodać, nie ma napisane. Jest tylko pasta curry.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly