11 kwietnia 2014

Wieczór w Akademii Kulinarnej Fumenti

Wybieram się dzisiaj na warsztaty kulinarne do Akademii Kulinarnej Fumenti. Będą to moje drugie warsztaty w tym miejscu. Poprzednie, "Włoskie Boże Narodzenie", były bardzo trafionym prezentem urodzinowym.  Warsztaty w Fumenti to nie tylko gotowanie pod okiem profesjonalistów, ale również pyszna uczta kolacyjna przygotowana przez wszystkich uczestników. Dzisiejszym tematem będzie "Wyśmienita kuchnia bez glutenu" pod okiem Joli Słomy i Mirka Trymbulaka. Bardzo lubię ich książki i program Atelier Smaku na antenie Kuchnia+. Tym bardziej się cieszę, że będę miała okazję ich poznać, wspólnie gotować i biesiadować. 


Menu na dziś wygląda następująco:
- zupa krem z fenkuła z grissini z siemienia lnianego
- węgierska zupa gulaszowa z ziemniaczanymi kluskami
- pasztet z soczewicy z sosem wisniowo-chrzanowym
- gnocchi z gulaszem z sosem pieczarkowym z ciecierzycą
- gołąbki z kapusty włoskiej nadziewane ryżem,kremem z wędzonego tofu i wędzoną śliwką z sosem rozmarynowo-cytrynowym
- nadziewane papryki z nadzieniem ziemniaczano-selerowo z chutneyem śliwkowo-imbirowym
- panna cotta na mleku kokosowym z kremem daktylowym i świeżymi owocami
- naleśniki z konfiturą pomarańczowo-dyniową i melasą z karobu.
 
Już się nie mogę doczekać wykorzystania pomysłów i wskazówek w mojej kuchni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly