2 kwietnia 2014

Szybka tarta z łososiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą

Przepis Pascala, który pochodzi z cyklu Kuchnia Lidla. Tartę robi się błyskawicznie. Używamy ciasta francuskiego i zaledwie kilku składników, które jedynie kroimy. Jeśli mamy więcej czasu polecam przygotować kruche ciasto na tartę np. z przepisu tarta z łososiem, suszonymi pomidorami i serem ricotta. Ale jeśli zależy nam na szybkim i bardzo smacznym efekcie, ciasto francuskie będzie idealnym rozwiązaniem. W mojej wersji użyłam suszonych pomidorów i łososia wędzonego na gorąco dymem z drewna bukowego. 


składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 5 jajek
- 100 ml śmietany 30 %
- opakowanie łososia wędzonego na gorąco (ok. 125 g)
- 6 suszonych pomidorów
- 1 kulka sera mozzarella
 - kilka listków świeżej bazylii
- łyżka mąki
- masło do wysmarowania formy
- sól i pieprz

przygotowanie 
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę do tarty smarujemy masłem. Schłodzone ciasto francuskie rozwałkowujemy cienko na blacie posypanym mąką. Formę wykładamy ciastem i nakłuwamy widelcem. Na cieście rozkładamy łososia, pokrojoną mozzarellę i suszone pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie zalewamy mieszanką jajek i śmietany. Pieczemy w piekarniku przez około 20-25 min (aż do całkowitego ścięcia się masy z jajek i śmietany). Upieczoną tartę ozdabiamy listkami bazylii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly