6 kwietnia 2014

Sałatka z rukolą, suszonymi pomidorami i chrupiącą szynką szwarcwaldzką

Rukola, suszone pomidory, czarne oliwki, chrupiąca szynka szwarcwaldzka i podprażony słonecznik. 
Do tego pyszny sos balsamiczny i odrobina parmezanu.
Z kawałkiem bagietki stanowi pyszny lunch lub późne śniadanie.



składniki na jedną porcję
- garść rukoli
- 5 suszonych pomidorów
- 10 czarnych oliwek
- 2 plastry szynki długo dojrzewającej (np. szwarcwaldzkiej)
- łyżka pestek słonecznika
- kilka wiórów parmezanu
- oliwa z oliwek
- krem balsamiczny cytrynowy (lub ocet balsamiczny)
- ząbek czosnku

przygotowanie
Rukole myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Na folii aluminiowej wykładamy plastry szynki szwarcwaldzkiej i pieczemy kilka minut, aż stanie się chrupiąca. Suszone pomidory kroimy w cienkie paski, a oliwki kroimy na połówki. Na suchej patelni prażymy słonecznik. W miseczce układamy rukolę, suszone pomidory, oliwki i pokrojoną szynkę. 
 Przygotowujemy sos: mieszkamy 2 łyżki oliwy z oliwek z łyżką kremu balsamicznego. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Sałatkę polewamy sosem, posypujemy podprażonym słonecznikiem i wiórkami parmezanu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly