3 kwietnia 2014

Pstrąg na maśle

Pstrąg usmażony na maśle klarowanym doprawiony koperkiem, cytryną i kolorowym pieprzem. Szybki, prosty i znany sposób na rybę. Pomimo, że jest smażony na maśle, mięso pozostaje chude, delikatne i aromatyczne. Przy okazji przydatna wskazówka* jak sprawdzić świeżość ryby?



składniki
- świeży pstrąg*
- cytryna
- łyżka masła klarowanego
- koperek 
- sól
- pieprz (polecam użyć pieprzu kolorowego)
  
przygotowanie
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Wypatroszoną rybę przyprawiamy od wewnątrz solą i pieprzem. Skrapiamy cytryną i dodajemy pokrojoną natkę pietruszki.
Smażymy na łyżce masła klarowanego po 3 minuty z każdej strony.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy chwilę w piekarniku (około 5 minut).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly