2 kwietnia 2014

Placki ziemniaczane z koperkową ricottą i wędzonym łososiem

Placki w towarzystwie serka ricotta z dużą ilością koperku i wędzonym łososiem smakują bardzo dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno.



składniki
- 8 średnich ziemniaków
- 1 cebula
- 1 jajko
- natka pietruszki
- 3-4 łyżki mąki
- olej do smażenia
- pół opakowania sera ricotta (125 g)
- koperek
- łosoś wędzony (100 g)
- sól pieprz 

przygotowanie 
Ucieramy ziemniaki i cebulę na tarce o drobnych oczkach lub w robocie kuchennym.
Przekładamy do miski, a następnie dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, jajko, mąkę, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Placki smażymy na rozgrzanym oleju. Usmażone placki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym. Ręcznik wchłonie nadmiar oleju. Serek ricotta mieszamy z pokrojonym koperkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Na każdy placek nakładamy koperkowy serek i wędzonego łososia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly