13 kwietnia 2014

Jabłka z żurawiną pod kruszonką

Duża ilość soczystych jabłek, garść żurawiny, garść płatków owsianych, a na wierzchu pyszna kruszonka. Wystarczy chwila pracy i 45 minut cierpliwości, żeby cieszyć się pysznym deserem. Serwując można dodać gałkę lodów waniliowych, ale i bez nich jabłka są znakomite.


składniki
- 6 dużych jabłek
- garść żurawiny
 - odrobina masła do wysmarowania naczynia

składniki na kruszonkę
- 100 g masła
- 130 g mąki
- 80 g cukru pudru lub zmielonego brązowego cukru
20 g płatków owsianych (nie błyskawicznych)

przygotowanie
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki. Posypujemy garścią żurawiny. Składniki na kruszonkę łączymy w misce. Jabłka posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 45 minut. Po tym czasie kruszonka powinna się zarumienić. Jeśli jabłka po tym czasie będą jeszcze lekko twarde, zostawiamy naczynie w wyłączonym piekarniku na około 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly