6 marca 2014

Zdrowa kawa

Nie umiem sobie wyobrazić poranka bez kawy. Zazwyczaj jest to kawa z ekspresu, ale od czasu do czasu przygotowuje aromatyczną, gotowaną kawę (podobno najzdrowsza).



Przepis znalazłam w kalendarzu Beaty Pawlikowskiej: 


Jak przygotować?
Wystarczy zagotować 0,5 l wody, dodać łyżkę kawy, goździk, szczyptę cynamonu, imbiru, kardamonu i gotować kilka minut.
Kawę wlewamy do filiżanki przez sitko.


Można dodać łyżeczkę miodu, ale ja wolę odrobinę spienionego mleka.

 Mniam!

4 komentarze:

  1. Kawka pachnie i smakuje niesamowicie!!! Dodaje energii na udany początek dnia. Na razie piłam z mlekiem - siła przyzwyczajenia. Na pewno nie jest to kawa do szybkiego wypicia, trzeba się nią delektować - Emila ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak :)zdecydowanie trzeba się nią delektować :)))Smacznego!

      Usuń
  2. Lubię nazywać kawę "zastrzykiem życia" :) Kawa ma wiele zalet, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Wiadomo, że działanie kofeiny jest drażliwym tematem i budzi wiele kontrowersji ale mimo wszystko wielu ludzi bez niej nie przeżyłoby dnia :) Dobrze jest właśnie przyrządzać kawę w taki sposób jak to opisałaś. Zgadzam się, że podanie jej wcześniejszemu ugotowaniu ma działania mniej szkodliwa dla zdrowia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli zachowamy umiar, to bez uszczerbku na zdrowiu możemy się delektować pyszną kawą :) Dzięki za komentarz!

      Usuń

Printfriendly