18 marca 2014

Tarta z łososiem, suszonymi pomidorami i serem ricotta

Wyrazisty smak wędzonego łososia i suszonych pomidorów, złagodzony kremowym sosem z sera ricotta na kruchym spodzie.
 

składniki
ciasto
- 250 g mąki tortowej
- 150 g masła
- 1 płaska łyżeczka soli
- kilka łyżek wody (ok. 4-5) 

nadzienie
- 100 g wędzonego łososia
- 250 g sera ricotta
- 6 suszonych pomidorów 
  - świeży szpinak (opcjonalnie)
- koperek
- 3 jajka
- 80 ml śmietanki 30 %
- cytryna
- sól, pieprz

przygotowanie
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.  

Mąkę, masło, sól i wodę łączymy ze sobą.
Składniki możemy również połączyć w mikserze (końcówka mieszadło).
Kruchego ciasta nie należy za długo wygniatać.


Ciasto przekładamy ją do folii aluminiowej i wkładamy na pół godziny do lodówki.


Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i przekładamy do naczynia do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem (również boki).


 Na wierzch kładziemy papier do pieczenia i obciążamy go fasolą, aby ciasto się nie wybrzuszyło. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier z fasolą i dopiekamy przez kolejne 15 min. 

Gdy ciasto stygnie, łączymy ser ricotta z jajkami i śmietaną.
Dodajemy pokrojony pęczek koperku.


Na dno tarty wykładamy łososia. Skrapiamy go delikatnie cytryną i posypujemy pieprzem.


Następnie kładziemy kilka listków szpinaku
(przygotowanie jak w przepisie


Na koniec układamy suszone pomidory pokrojone w paski.


Tarte zalewamy sosem z sera ricotta i pieczemy w rozgrzanym piekarniku 25-30 min, aż sos zgęstnieje.

Smacznego :)


3 komentarze:

  1. tarta się robi...:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam pierwszą tartę w życiu wg przepisu Madzi. Wyszła śliczna, dorodna i przepyszna. Doskonałe połączenie smaków!

    OdpowiedzUsuń
  3. najlepsza tarta jaką kiedykolwiek jadłam. Polecam!! Rewelacyjny przepis!;)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly