21 marca 2014

Pieczeń z brokułami

Soczysta pieczeń z mięsa mielonego z brokułami. Idealne do obiadu lub na kanapki. Jest to przepis mojej mamy, z małą modyfikacją w postaci glazury.

Pieczeń z brokułami www.niebonajezykach.blogspot.com

składniki
- 1 kg mięsa z szynki (mielonego)
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 brokuł
- bułka (kajzerka) lub 4 łyżki bułki tartej
- 3 jajka
- masło klarowane
- przyprawy: majeranek, lubczyk, sól, pieprz
- ketchup
- brązowy cukier

przygotowanie
Brokuł gotujemy ok. 10 min (na parze lub w garnku), a następnie przelewamy zimną wodą. Powinien pozostać jasno zielony i lekko twardy.

Pieczeń z brokułami www.niebonajezykach.blogspot.com

Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Cebulę posypujemy łyżeczką cukru i delikatnie solimy.


Pieczeń z brokułami www.niebonajezykach.blogspot.com

Na patelni roztapiamy łyżkę masła klarowanego i dusimy cebulę z czosnkiem.

Pieczeń z brokułami www.niebonajezykach.blogspot.com

Mięso mielimy. Dodajemy do niego namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę (lub 4 łyżki bułki tartej), 3 jajka, po łyżeczce majeranku i lubczyku i ostudzoną cebulę z czosnkiem. Całość mieszamy i przyprawiamy świeżo mieloną solą morską i pieprzem.

Pieczeń z brokułami www.niebonajezykach.blogspot.com

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Podłużną blaszkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Połowę mięsa wykładamy na dno blaszki, następnie układamy brokuły i drugą połowę mięsa.

Pieczeń z brokułami www.niebonajezykach.blogspot.com

Blaszkę wstawiamy na 55 minut do nagrzanego piekarnika.
W rondelku przygotowujemy glazurę. Delikatnie podgrzewamy 3 łyżki ketchupu, 1 łyżka brązowego cukru, odrobina soli i cukru. Gdy mięso się upiecze, wyjmujemy je z piekarnika i smarujemy glazurą. Temperaturę piekarnika podnosimy do 220 stopni (górna grzałka). Mięso wstawiamy ponownie do piekarnika i podpiekamy, aż glazura lekko zbrązowieje (około 10 minut).

Pieczeń z brokułami www.niebonajezykach.blogspot.com 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly