24 marca 2014

Łosoś pod kruszonką

Ciekawa alternatywa dla łososia pieczonego w folii. Kruszonka z suszonych pomidorów, sera pleśniowego i oliwek świetnie komponuje się z rybą. Obiad gotowy w mniej niż 30 minut.



 składniki
- filet świeżego łososia (około 300 g)
- 6 suszonych pomidorów
- kilka czarnych oliwek
- ser z niebieską pleśnią (około 20 g)
- natka pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki bułki tartej 
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- świeżo mielona sól morska i pieprz
- cytryna do skropienia ryby

przygotowanie
rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.


Drobno siekamy suszone pomidory, oliwki, natkę pietruszki, czosnek.


 

Dodajemy bułkę tartą, pokrojony ser pleśniowy i oliwę z oliwek.
Doprawiamy delikatnie solą i łączymy w całość. Kruszonka gotowa.


Filet myjemy, dzielimy na porcje (2-3) i układamy w naczyniu żaroodpornym. Łososia skrapiamy cytryną i doprawiamy pieprzem.

 

Posypujemy kruszonką.


Pieczemy około 20 minut.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly