20 marca 2014

Makaron z ziołowym kurczakiem, suszonymi pomidorami i szpinakiem

Ziołowy kurczak ze szpinakiem i suszonymi pomidorami w sosie z sera pleśniowego i śmietanki. Propozycja na szybki obiad, któremu uroku (i smaku) dodaje kolorowy makaron.


składniki na 2-3 porcje:
- 250 g kolorowego makaronu
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 5-6 suszonych pomidorów
- pół paczki świeżego szpinaku
- 200 ml śmietanki 30 %
- 50 g sera z niebieską pleśnią
- ząbek czosnku
- zioła prowansalskie
- suszona mięta
- czosnek niedźwiedzi
- masło klarowane 

przygotowanie:
Piersi z kurczaka myjemy i kroimy w paski.
Następnie posypujemy ziołami prowansalskimi, suszoną miętą i czosnkiem niedźwiedzim.


Mięso podsmażamy krótko na łyżce masła klarowanego.


Do drugiej patelni wlewamy śmietankę. Następnie dodajemy pokrojony ser pleśniowy i podsmażonego kurczaka. Dusimy kilka minut na małym ogniu. 
W tym czasie przygotowujemy szpinak.
 Umyty szpinak dusimy z ząbkiem czosnku na patelni, aż zmięknie.


Suszonych pomidory kroimy w paski i wraz ze szpinakiem dodajemy do kurczaka.


Całość dusimy, aż sos zgęstnieje.


W tym czasie gotujemy makaron.


 
Obiad gotowy w mniej niż 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly