29 marca 2014

Lekka sałatka z krewetkami i dressingiem z mango

Marynowane krewetki uduszone na maśle klarowanym i podane na sałacie.
Pyszny dressing z mango i prażony sezam idealnie dopełniają smaku.



składniki na 2 porcje
- mieszanka ulubionych sałat
- 250 g krewetek tygrysich
- natka pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- czerwona papryczka chilli (około 3 cm)
- cytryna
- pół mango
- oliwa z oliwek
- masło klarowane
- sól morska
- pieprz kolorowy

przygotowanie
Krewetki rozmrażamy, myjemy i odrywamy ogonki (polecam zamrozić i wykorzystać w zupie rybnej). Jeśli uda nam się kupić świeże przygotowujemy w taki sposób: jak obrać krewetki?
W tym czasie przygotowujemy marynatę: 2 łyżki soku z cytryny, 2 wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, drobno posiekana natka pietruszki i papryczka chilli, odrobina soli.
Krewetki marynujemy 10 minut.


Szykujemy dressing: miksujemy na gładki sos pół mango, 3 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki soku z cytryny. Przyprawiamy solą i kolorowym pieprzem do smaku.
Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę klarowanego masła. Krewetki z marynatą dusimy chwilę. Na suchej patelni prażymy łyżkę białego sezamu. Na sałacie układamy krewetki, polewamy dressingiem i posypujemy sezamem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly