7 marca 2014

Cynamonowe jabłka w cieście francuskim

Gdy nie mam czasu, ani ochoty na pieczenie, a do kawy brakuje czegoś słodkiego robię jabłka w cieście w francuskim. Idealny przysmak do kawy.
  
 
składniki
- ciasto francuskie
- 3 jabłka
- brązowy cukier
- cynamon
- cytryna
- jajko  

przygotowanie
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (termoobieg).
Jabłka należy obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cząstki. Skrapiamy cytryną. Ciasto francuskie dzielimy na 6 równych części (kwadratów). Na każdym z nich kładziemy cząstki z połówki jabłka. 


Posypujemy jabłka cynamonem i brązowym cukrem.


Pozostaje już tylko zawinąć ciasto w kopertę i posmarować jajkiem.
 Wstawiamy do piekarnika na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na 20 minut, aż ciasto będzie złote i chrupiące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly