9 marca 2014

Gołąbki na odwrót w sosie pomidorowym

Zrobienie tradycyjnych gołąbków wymaga czasu. A co zrobić, gdy mamy ochotę na gołąbki, lecz bez spędzenia połowy dnia w kuchni? Możemy zrobić gołąbki na odwrót!


składniki
- 800 g piersi z indyka lub szynki
- mała kapusta pekińska (lub pół dużej)
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 4 łyżki bułki tartej 
- 4 łyżki mąki
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, majeranek, mięta, słodka papryka (po łyżeczce)
- pół posiekanej natki pietruszki
- olej z pestek winogron
- 1 łyżka masła


sos pomidorowy
- puszka pomidorów w całości
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 cebula
- 400 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki śmietany 18% 
- 1 łyżka mąki
- połowa natki pietruszki 
- sól, pieprz

przygotowanie
1. Mięso myjemy, oczyszczamy z błonek i mielimy w maszynce.
2. Przyprawiamy solą, pieprzem, bazylią, majerankiem, miętą i papryką. Dodajemy również posiekaną natkę pietruszki. 
3. Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na maśle. Gdy cebula się zeszkli wyciskamy trzy ząbki czosnku. Odstawiamy do ostudzenia.
4. Siekamy kapustę pekińską.
5. Mięso mieszamy z cebulą, kapustą pekińską, jajkami i bułką tartą. Formujemy w dłoni gołąbki, które następnie obtaczamy w mące.
6. Podsmażamy z obu stron, aż się zarumienieją.
7. Usmażone gołąbki przekładamy do naczynia żaroodpornego.
8. Przygotowujemy sos pomidorowy: 

Cebulę kroimy w kostkę i podduszamy w garnku na łyżce masła. Dodajemy łyżkę mąki i dokładnie mieszamy. Następnie dolewamy bulion, pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem, natką pietruszki. Gotujemy na małym ogniu przez 10-15 minut, aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę i miksujemy blenderem na gładki sos.

9. Gołąbki zalewamy sosem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg).
10. Pieczemy przez godzinę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly